top of page

Herstructurering Frans Halskade

Gebouwd:

Ingenieur:

Aannemer:

nog in ontwikkeling

--

--

De Frans Halskade in Rijswijk gaat op de schop. Het speerpunt van de gemeente is bewonersparticipatie. In dit kader zijn er 3 vergaderingen met de bewoners belegd waarin duidelijk werd dat het groene karakter van de straat en de grote oude kastanjebomen de belangrijkste uitgangspunten van het nieuwe ontwerp zouden worden. 

 

Niet lang daarna kwam er een plan van de gemeente waarin 11 van de 15 kastanjes werden gekapt om plaats te maken voor verharde parkeerplekken. 

 

De bewoners stonden perplex maar lieten het niet op zich zitten. Met hen heb ik een groene versie van de herstructurering gemaakt waar de gemeente geen weerwoord op zou hebben. Mijn onderzoek wees uit dat parkeren tussen de bomen mogelijk in 90% van de gevallen zonder de wortelstructuur aan te tasten. Dit was al een grote verandering t.o.v. het plan van de gemeente. Hiermee konden de kastanjes blijven staan zonder bezonder veel parkeerplaatsen op te offeren. Om de boomwortels te beschermen heb ik een product van TONN toegepast. Een gerecycled framewerk waartussen gras kan groeien en die de druk van de autobanden evenredig verspreid. 

Verder heb ik een voetgangersbrug strategies geplaatst zodat de parkeerplekken die aan de overkant liggen en voornamelijk leeg zijn acceptabel bereikbaar worden voor een groot deel van de bewoners. Tevens zal deze loopbrug het algehele loop en rolstoel verkeer in de buurt verbeteren. 

De draagkracht onder de bewoners was meer dan 50% en door te presenteren aan verschillende politieke partijen kon de gemeente niet anders dan zijn plan herzien. Momenteel ligt er een nieuw plan waarin maar 2 bomen worden gekapt. 

bottom of page